Τα χαλιά έχουν ανάγκη από τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό, για να διατηρούνται στην αρχική τους μορφή για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, να διατηρούν τις ιδιότητές τους και να παραμένουν άφθαρτα, αναλλοίωτα και καλαίσθητα σε βάθος χρόνου. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από την χρήση, αν και συνηθίζεται να καθαρίζονται μια φορά το χρόνο.
Η συχνότητα του καθαρισμού των χαλιών θα πρέπει να είναι ανάλογη της χρήσης. Θεωρείται απαραίτητο τα χαλιά να καθαρίζονται ετησίως πριν αποθηκευτούν και στρωθούν ξανά, καθώς έτσι απομακρύνονται άμεσα οι λεκέδες, τα μικρόβια και οι βρωμιές που εισχωρούν βαθιά στο πέλος και δεν δίνεται στα μικρόβια και τους μικροοργανισμούς ο απαραίτητος χρόνος για να αναπαραχθούν. Για την περίπτωση χαλιών παιδικών δωματίων και κυρίως για τις περιπτώσεις που υπάρχουν κατοικίδια εντός του σπιτιού είναι προτιμότερα να υπάρξει και ένας καθαρισμός ενδιάμεσα στην χρήση, ώστε να παραένει ο χώρος ασφαλής και υγιεινός. Θυμηθείτε: καθαρίζουμε τα χαλιά σας, που παραλαμβάνουμε και επιστρέφουμε δωρεάν στο χώρο σας, στην διάρκεια όλου του χρόνου, όχι μόνο το καλοκαίρι!
Κάθε άλλο! Τα χαλιά χρειάζεται να καθαρίζονται συχνά έτσι ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα σε βάθος χρόνου. Η πολύμηνη ή και πολυετής χρήση των χαλιών χωρίς τον απαραίτητο επαγγελματικό καθαρισμό ή με ελλιπή «σπιτικό» καθαρισμό είναι βέβαιο πως σταδιακά θα καταστρέψει τα χαλιά σας, καθώς οι δύσκολοι λεκέδες θα εισχωρήσουν όλο και βαθύτερα στο πέλμα, το χρώμα θα αλλοιωθεί ή και θα ξεβάψει σε ορισμένες περιπτώσεις, θα προκληθούν συχνά ανεπανόρθωτες φθορές στο πέλμα και τα κρόσσια, θα χαθεί η σωστή υφή και ειδικά τα κρόσσια θα χάσουν το αστραφτερό τους χρώμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα ίδια τα χρώματα του χαλιού θα μεταφερθούν στα κρόσσια καταστρέφοντας τα. Αφήστε τον καθαρισμό στους ειδικούς και βεβαιωθείτε ότι επιλέγοντας την σωστή εταιρεία καθαρισμού θα έχετε χαλιά σαν καινούργια για πολλά πολλά χρόνια.
Τα χαλιά αν χρησιμοποιούνται και διατηρούνται σωστά δεν προκαλούν αλλεργίες. Ωστόσο, επειδή τα χαλιά λειτουργούν σαν ένα φίλτρο καθαρισμού του χώρου και συσσωρεύουν στο εσωτερικό τους σκόνη, μύκητες και άλλους βλαβερούς οργανισμούς είναι πιθανό να εντείνουν μια υπάρχουσα αλλεργία σας, μόνο αν δεν γίνεται σωστός επαγγελματικός και τακτικός καθαρισμός.
Για τον καθαρισμό των χαλιών σας χρησιμοποιούνται ειδικά βιοδιασπώμενα – δηλαδή οικολογικά – και υποαλλεργικά προϊόντα με ουδέτερο PH, που πληρούν όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την διασφάλιση της υγείας παιδιών και κατοικίδιων ζώων. Φυσικά χρησιμοποιείται άφθονη ποσότητα καθαρού νερού, ώστε να απομακρύνεται πλήρως κάθε απορρυπαντικό που χρησιμοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολυετή μας πορεία στον χώρο του καθαρισμού χαλιών, ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν έχουμε αντιμετωπίσει το παραμικρό παράπονο από πελάτες για κάποιο σχετικό πρόβλημα. Απόδειξη είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν πολλοί δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και σχολεία για τον ασφαλή καθαρισμό των χαλιών και των μοκετών όπου παίζουν μωρά και μικρά παιδιά.
Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα χαλιά σας σε τακτική βάση (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) με την χρήση ηλεκτρικής σκούπας ώστε να απομακρύνεται άμεσα η σκόνη. Επιπλέον, αν οποιοδήποτε υγρό ή φαγητό πέσει στο χαλί σας θα πρέπει άμεσα να χρησιμοποιήσετε απορροφητικό χαρτί ώστε να απομακρύνεται όσο περισσότερο υγρό μπορείτε. Όμως, ο καθαρισμός του χαλιού με τη χρήση νερού και απλών καθαριστικών δεν συνίσταται. Είναι σύνηθες στη χώρα μας να βγάζουμε τα χαλιά για πλύσιμο στην αυλή ή την ταράτσα μας, όμως αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους για τα ίδια τα χαλιά αλλά και την υγεία της οικογένειας σας, καθώς η ύφανση του χαλιού σταδιακά χαλάει, τα χρώματα ξεθωριάζουν, χάνει την λάμψη του και η υγρασία που πάντα μένει βαθιά στο πέλμα μπορεί να είναι αιτία για αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες.
Τα χαλιά πριν την αποθήκευση ή φύλαξη τους πρέπει να καθαρίζονται. Στη συνέχεια φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε χώρο κλειστό και επίπεδο, όπου δεν θα υπάρχει αυξημένη υγρασία και δεν θα έρχονται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Η υγρασία είναι πιθανό να προκαλέσει μούχλα στα χαλιά σας, ενώ οι ακτίνες του ήλιου είναι επιβλαβής για την ύφανση και επιπλέον ξεθωριάζουν τα χρώματα. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν τα χαλιά μας «γυμνά» και εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα σε αυλές, ταράτσες, μπαλκόνια, εξωτερικές σκάλες κλπ.
Φυσικά. Σε περίπτωση που θέλετε να κόψετε το χαλί σας αυτό γίνεται σε όποια διάσταση θέλετε. Στη συνέχεια μπορεί να ρελιαστεί περιμετρικά ή/και να τοποθετηθεί κρόσσι που διαλέξετε από το δειγματολόγιο σχεδίων και χρωμάτων μας.
Ναι κανονικά τα χαλιά σας θα πρέπει να είναι μαζεμένα και διπλωμένα ρολό. Ωστόσο, για να μην κουράζεστε έχουμε εισάγει την υπηρεσία ξεστρώματος. Το συνεργείο μας θα έρθει στο χώρο σας, θα μαζέψει και θα τυλίξει τα χαλιά σας και ύστερα θα τα παραλάβει για τον καθαρισμό τους. Αντίστοιχη υπηρεσία είναι το στρώσιμο των χαλιών κατά την παράδοση. Κατά το κλείσιμο του ραντεβού θα πρέπει να αναφέρεται πως επιθυμείτε και την συγκεκριμένη υπηρεσία μας.
Τα χαλιά που δίνονται με επιστροφή πρέπει να τα παραλάβετε περίπου εντός ενός μηνός από την παραλαβή ή το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου. Η φύλαξη διαρκεί έως το τέλος του έτους. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να κρατήσουμε τα χαλιά σας για επιπλέον καιρό, με το νέο έτος ξεκινάει ένας νέος κύκλος φύλαξης.