Καθαρισμός Χαλιών από τα ζώα - kefalovriso.gr
Καθαρισμός Χαλιών από τα ζώα – kefalovriso.gr

Χαλιά και Κατοικίδια: Μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά?

Οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας είναι και αυτοί μέλη της οικογένειας μας και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Μερικά κατοικίδια ίσως είναι λίγο άτακτα, ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα.

Ένας σίγουρος πονοκέφαλος για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι το στρώσιμο των χαλιών. Πολλοί αναρωτιούνται ακόμη και αν θα έπρεπε να στρώσουν χαλιά στο σπίτι τους, φοβούμενοι τόσο το θέμα της καθαριότητας όσο και το ενδεχόμενο μιας καταστροφής του αγαπημένου τους χαλιού στα πλαίσια μιας νέας πιθανής σκανταλιάς ή απροσεξίας των τετράποδων φίλων τους.

Φυσικά η συνύπαρξη με ένα ή περισσότερα ζωάκια έχει μερικές παραπάνω ευθύνες και μια από αυτές είναι και η καθαριότητα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα αφήσετε το σπίτι σας «γυμνό» και εκτεθειμένο στο κρύο. Άλλωστε δεν αποτελεί κανόνα ότι το κατοικίδιο σας θα καταστρέψει τα χαλιά σας – κάθε άλλο το πιο πιθανό είναι πως αυτό δεν θα συμβεί – ωστόσο η πρόληψη είναι πάντα καλύτερος συνοδοιπόρος. Γι’ αυτό και θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια αρμονική συνύπαρξη των χαλιών σας με τον σκύλο ή τη γάτα σας.

  • Αποφύγετε τα χειροποίητα χαλιά

Εάν έχετε κάποιο κατοικίδιο ζωάκι, όπως σκύλο ή γάτα, καλό είναι να αποφύγετε να αγοράσετε χειροποίητα χαλιά. Ο λόγος γιατί είναι ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής και σίγουρα θα σας «στοιχίσει» πολύ περισσότερο μια ενδεχόμενη φθορά τους, τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά αν θελήσετε να κάνετε επισκευή των χαλιών. Επιπλέον τα χειροποίητα χαλιά δεν πλένονται με νερό και έτσι ο βαθύς και σωστός καθαρισμός τους είναι πολύ πιο δύσκολος σε σύγκριση με τα χαλιά μηχανής, που το άφθονο νερό θα λειτουργήσει ως διαλύτης και θα βοηθήσει τα απορρυπαντικά να δράσουν καλύτερα.

Βέβαια αν έχετε ήδη χειροποίητα χαλιά δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου, απλά ίσως χρειαστούν μια μικρή επιπλέον φροντίδα. Μπορείτε φυσικά να κόβετε τα νύχια του κατοικίδιου σας ώστε να μην μπορεί να το γρατζουνίσει, αλλά επιπλέον ίσως χρειαστεί περισσότερες από μια φορά το χρόνο να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες για τον σωστό καθαρισμό και τη συντήρηση των χαλιών σας.

  • Αποφύγετε τα χαλιά με μακριές ίνες

Χαλιά με μακριές ίνες, όπως είναι για παράδειγμα οι φλοκάτες, μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια σας. Συχνά από ένα τέτοιο χαλί μπορεί να φύγουν τριχούλες τις οποίες είναι πιθανό το κατοικίδιο σας να καταπιεί, προκαλώντας δυσφορία ακόμη και πνιγμό. Ακόμη, ένα τέτοιο χαλί είναι πιθανό να κινήσει το ενδιαφέρον του κατοικίδιου σας για να ξύσει τα νύχια του σε αυτό, οπότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να πιαστεί κάποιο νύχι στο πέλος και να σπάσει.

  • Η σωστή επιλογή του χρώματος

Εάν πρόκειται να αγοράσετε χαλιά και έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο σκυλάκι ή γατάκι τότε έχετε μεγάλο πλεονέκτημα στο θέμα του χρώματος. Εδώ υπάρχουν δύο φιλοσοφίες. Σύμφωνα με την μία εκδοχή το χρώμα στα χαλιά θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στο χρώμα του τριχώματος του κατοικίδιου σας, ώστε να μην φαίνονται έντονα οι τρίχες. Σύμφωνα με την άλλη άποψη το χρώμα στα χαλιά θα πρέπει να είναι σκούρο, ανεξαρτήτως χρώματος τριχώματος σκύλου, ώστε να μην φαίνονται τόσο εύκολα οι λεκέδες. Όποια φιλοσοφία και αν επιλέξετε να ακολουθήσετε να έχετε στο μυαλό σας ότι τα μικρά μοτίβα και σχέδια «ξεγελάνε» το μάτι και οι όποιες φθορές «χάνονται» πιο εύκολα στο απαίδευτο μάτι.

  • Ηλεκτρική σκούπα

Εάν έχετε κατοικίδια η ανάγκη χρήσης ηλεκτρικής σκούπας είναι ακόμη πιο επιτακτική από κάθε άλλη περίπτωση. Φροντίστε να περνάτε τα χαλιά σας με αυτή τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ώστε να απομακρύνετε έγκαιρα όσο περισσότερες τρίχες και σκόνη γίνεται. Ακόμη, εάν τα χαλιά σας είναι ελαφριά και εύκολα στη μετακίνηση τους καλό θα ήταν μια φορά στους 1-2 μήνες να τα βγάζετε έξω και να τα τινάζετε. Τα χαλιά θα πρέπει να τα τινάζετε χτυπώντας από την πίσω πλευρά και μόνο. Δεν θα πρέπει να τα αφήσετε εκτεθειμένα στον ήλιο για πολλές ώρες καθώς η πολύωρη έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουν τα χαλιά σας.

  • Επαγγελματικός καθαρισμός

Όσο και αν κρατάμε καθαρά τα κατοικίδια ζώα μας δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως τα μικρόβια που μεταφέρουν απ’ έξω από το σπίτι στο εσωτερικό μετά από κάθε βόλτα τους. Σκεφτείτε ότι είναι το ίδιο με το να πατάτε συνεχώς με τα παπούτσια απ’ έξω κατευθείαν πάνω στα χαλιά σας.

Ακόμη, το δέρμα των ζώων αυτών έχει μια συγκεκριμένη λιπαρή ουσία που τα προστατεύει από ασθένειες, το ίδιο όμως λίπος μεταφέρεται και στις επιφάνειες στις οποίες ξαπλώνουν, κυρίως στα χαλιά και δεν γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι όπως οι τρίχες. Τόσο αυτό όσο και οι μικροοργανισμοί φαντάζουν σαν έναν ύπουλο εχθρό των κατοικίδιων σας ή και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας αν συνηθίζετε να κάθεστε στα χαλιά σας ή έχετε κάποιο μικρό παιδί. Παράλληλα τα σκυλάκια και τα γατάκια παίζουν, κοιμούνται, ξαπλώνουν, τρίβονται και ακουμπάνε το πρόσωπο τους σε αυτά. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε να προκληθεί κάποια αλλεργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας σε εσάς ή το ζωάκι σας.

Γι’ αυτό μην θεωρήσετε πως το μάζεμα των χαλιών σας και η αποθήκευση είναι αρκετά για να τα στρώσετε ξανά τον επόμενο χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε χρόνο τους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν προβλήματα σε εσάς ή και το ίδιο το χαλί. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εμπιστευτείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες για τον βιολογικό καθαρισμό των χαλιών σας και μάλιστα προτείνετε να το κάνετε τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

Ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο είναι επίσης σε θέση να απομακρύνει αποτελεσματικά κάθε παθογόνα ουσία και μικροοργανισμό αλλά και οποιαδήποτε οσμή τυχόν υπάρχει από μικροατυχήματα, όπως ούρα ή εμετός. Ακόμη, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι τα απορρυπαντικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι κατάλληλα και ασφαλή για κατοικίδια και φυσικά υποαλλεργικά.

Τα Ταπητοκαθαριστήρια Κεφαλόβρυσο είναι πλήρως καταρτισμένα στον τομέα δραστηριότητας τους και έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε για να είστε ήσυχοι πως τα χαλιά σας θα επιστρέψουν στο χώρο σας αστραφτερά και ασφαλή για κάθε μέλος της οικογένειας σας. Μην διστάσετε να μας καλέσετε για τον άμεσο καθαρισμό των χαλιών σας.

Extra tip: Τα Ταπητοκαθαριστήρια Κεφαλόβρυσο είναι δίπλα σας σε κάθε δύσκολη στιγμή. Έτσι αν το σκυλάκι ή το γατάκι σας ουρήσει στα χαλιά ή είναι άρρωστο κάνοντας ίσως και εμετό, μπορείτε να μας καλέσετε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και εμείς θα παραλάβουμε άμεσα τα χαλιά σας για να αντιμετωπίσουμε σωστά και άμεσα τους λεκέδες και να μην «ποτίσουν» βαθιά στο πέλμα των χαλιών.